ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Δραστηριότητες του Χρήστου Παπουτσή στο Ευρωκοινοβούλιο για το έτος 1992
 
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1992


Στρασβούργο 15.12.92
Παρέμβαση του κ. Χρήστου Παπουτσή, όπου σημειώνει ότι η μείωση των πόρων του 2ου πακέτου Ντελόρ καταδικάζει τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες σε παραμονή στην δεύτερη ταχύτητα της Κοινότητας.

Βρυξέλλες 27.11.92
Το σκάνδαλο της απευθείας ανάθεσης 11 αντιπλημμυρικών έργων στον νομό Έβρου, ερευνάται από την Κοινότητα.

Βρυξέλλες 25.11.92
Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κ. Χρήστο Παπουτσή στις καταγγελίες του για αδιαφανείς διαδικασίες στην ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όπου ζητά διευκρινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Στρασβούργο 19.11.92
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία επισημαίνει ότι τα Σκόπια πρέπει να σεβαστούν τις προϋποθέσεις που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να αναγνωρισθούν.
Η ολομέλεια υιοθέτησε όλες τις τροπολογίες του κ. Χρήστου Παπουτσή εξ ονόματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

Α. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι αρχές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» πρέπει να σεβαστούν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν αποφασισθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πιθανή διπλωματική αναγνώριση αυτής της περιοχής και καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου.

Β. Ζητείται η αποστολή παρατηρητών του Ο. Η. Ε. στα Σκόπια για να εγγυηθούν τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων της περιοχής.

Στρασβούργο 19.11.92
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει τη θέση του για τη μη χρηματοδότηση της Τουρκίας αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, σύμφωνα με την τελική μορφή της έκθεσης ΝΤΙΟΥΡΙ για τις σχέσεις Ε. Ο. Κ.- Τουρκίας.

Στρασβούργο 29.10.92
Μεγάλη ελληνική επιτυχία αποτελεί η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των τροπολογιών του κ. Χρήστου Παπουτσή, για την μη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε. Ο. Κ.
Συγκεκριμένα:
1. Το 4ο χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο παραμένει παγωμένο.
2. Πάγωσε η ειδική βοήθεια προς την Τουρκία, λόγω του ότι η μη πλήρης αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών, η συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπίεση σε βάρος των μειονοτήτων και ιδιαίτερα του κουρδικού λαού στη χώρα αυτή, καθώς και η συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία μεγάλου τμήματος της Κύπρου, χώρας συνδεδεμένης με την Κοινότητα, επιβάλλουν την αναστολή της χρηματοδοτικής συνεργασίας της Κοινότητας με τη χώρα αυτή.
3. Επίσης παραμένουν παγωμένα τα ποσά για την συνεργασία της Κοινότητας με την Τουρκία.

Στρασβούργο 27.10.92
Παρέμβαση του κ. Χρήστου Παπουτσή, με την οποία ζητά Αναπτυξιακό Κοινοτικό Πρόγραμμα και παράλληλα μη χρηματοδότηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας με την Τουρκία
Ο κ. Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι η υιοθέτηση του πακέτου Ντελόρ και η επαρκής χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής και των διευρωπαϊκών δικτύων αποτελούν απαραίτητους όρους για την παροχή ίσων ευκαιριών ανάπτυξης των νοτίων χωρών της Κοινότητας.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις της Κοινότητας με την Τουρκία, ο κ. Χρήστος Παπουτσής αναφέρθηκε στην χθεσινή συμπεριφορά του ΝΤΕΝΚΤΑΣ, στην Νέα Υόρκη και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τη χρηματοδότηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας με τη χώρα αυτή, όσο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραμένουν στην Κύπρο και οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την τουρκική επικράτεια.

Βρυξέλλες 23.10.92
Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κ. Χρήστο Παπουτσή ότι η Ε. Ο. Κ. προτίθεται να ενισχύσει τους ανέργους-απολυμένους της ΠΥΡΚΑΛ, αν η κυβέρνηση υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις.

Βρυξέλλες 21.10.92
Δήλωση του κ. Χρήστου Παπουτσή με αφορμή την ένταξη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς της Ιταλίας (PDS- πρώην κομμουνιστικό) στην Σοσιαλιστική Ομάδα, στη οποία τονίζει ότι ενωμένες οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις

Βρυξέλλες 24.09.92
Ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επισημαίνει τον κίνδυνο τον οποίο αποτελούν για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της Λαμίας οι δεξαμενές με ΑΚΡΥΛΟΝΙΤΡΙΛΙΝΙΟ στα εργοστάσια ΒΟΜΒΥΞ και ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ.
Ο κ. Χρήστος Παπουτσής τονίζει επίσης ότι το ΑΚΡΥΛΟΝΙΤΡΙΛΙΝΙΟ αποτελεί μια τοξική χημική ουσία, η οποία με την παραμικρή άνοδο της θερμοκρασίας παράγει το θανατηφόρο κυάνιο.

Βρυξέλλες 23.09.92
Ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή, με την οποία ζητά κοινοτική παρέμβαση για να σταματήσει το οργανωμένο λαθρεμπόριο μεταναστών από την Τουρκία προς τις χώρες μέλη της Ε. Ο. Κ.

Βρυξέλλες 16.07.92

Παρέμβαση του κ. Χρήστου Παπουτσή με την οποία ζητά Κοινοτική στήριξη για τη ίδρυση Ευρωαραβικού Πανεπιστημίου στην Κρήτη.

Βρυξέλλες 13.07.92
Ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία ζητά από την Ε. Ο. Κ. οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους απολυμένους της ΠΥΡΚΑΛ.

Στρασβούργο 07.07.92
Παρέμβαση του κ. Χρήστου Παπουτσή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου επισήμανε ότι το θέμα των Σκοπίων αντιμετωπίστηκε στη Λισσαβώνα στα πλαίσια μιας συμφωνίας-πακέτο.
Ο κ. Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι η οικονομική και κοινωνική συνοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκρό γράμμα, ενώ το δεύτερο πακέτο Ντελόρ, το Ταμείο Συνοχής και ο διπλασιασμός των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων αποτελούν απαραίτητους όρους για να μπορέσουν οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Κοινότητας να παρακολουθήσουν τις οικονομικές εξελίξεις.
Τόνισε επίσης ότι για να είναι ισορροπημένη η διεύρυνση θα πρέπει παράλληλα με την ένταξη των χωρών ΕΖΕΣ να προωθηθεί η ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας.
Ο κ. Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε λυπηρή την αλλαγή της θέσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις Ε. Ο. Κ..-Τουρκίας, παρά το ότι δεν εκπληρώθηκαν οι όροι που είχαν στο παρελθόν τεθεί.
Ο κ. Χρήστος Παπουτσής κατέληξε στο ότι «ήταν ένα ειρηνικό και διπλωματικό μάθημα για όλους τους θαυμαστές του αμερικανικού Ράμπο».

Βρυξέλλες 06.07.92
Ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή στην οποία επισημαίνει το παράνομο της απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης να πωλήσει απ’ ευθείας την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αφού παραβιάζονται κατάφωρα οι διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου περί ανταγωνισμού.

Βρυξέλλες 02.07.92
Συμμετοχή του κ. Χρήστου Παπουτσή στην Ευρωσκανδιναβική Σοσιαλιστική συνάντηση κορυφής στην Στοκχόλμη στις 2 και 3 Ιουλίου.
Μεταξύ των θεμάτων είναι το πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της Λισαβώνας, το Δανέζικο Δημοψήφισμα και η Συμφωνία του Μάαστριχτ, καθώς και το θέμα της διεύρυνσης της Κοινότητας.

Βρυξέλλες 01.07.92
Πρόταση ψηφίσματος του κ. Χρήστου Παπουτσή με την οποία ζητά τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους (1916-1922).
Παράλληλα στο ψήφισμα:
-Καλείται ο Ο. Η. Ε. να ανακηρύξει την 19η Μαΐου ως επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
-Καλείται η Τουρκία να τηρεί πιστά το καθεστώς προστασίας των μη-μουσουλμανικών μειονοτήτων που της υπαγορεύουν τα άρθρα 37 έως 45 της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.

Βρυξέλλες 25.06.92
Πρόταση ψηφίσματος του κ. Χρήστου Παπουτσή, με την οποία ζητά την αποστολή δυνάμεων του Ο. Η. Ε. στην Ν. Αφρική.

Βρυξέλλες 24.06.92

Ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καταγγέλλει ως παράνομο το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την άσκηση του επαγγέλματος του Ορκωτού Λογιστή στην Ελλάδα, αφού παραβιάζει κατάφωρα την 8η Κοινοτική Οδηγία για τις Εταιρείες. Τις ίδιες καταγγελίες έχει κάνει και ο Σύλλογος Μελών Σώματος Ορκωτών Λογιστών, επισημαίνοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 75 του Νόμου 1961/91.

Βρυξέλλες 07.05.92
Την παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την υπόθεση των Σκοπίων ζητούν οι επικεφαλείς των ελληνικών πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Βρυξέλλες 05.05.92
Επισήμανση του κ. Ζακ Ντελόρ, στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου συμμετείχε και ο κ. Χρήστος Παπουτσής, ότι δεν αξιοποιούνται σωστά οι σημαντικές πιστώσεις που εισρέουν στην Ελλάδα, αντίθετα με τις άλλες χώρες του Νότου.

Βρυξέλλες 04.05.92
Συζήτηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την μελλοντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Εξετάστηκαν αναλυτικά τα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά κριτήρια της διεύρυνσης της Ε.Ο.Κ. καθώς και τα ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια και την άμυνα της ηπείρου μας.

Βρυξέλλες 23.04.92
Ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή με την οποία ζητά την μετάδοση Ελληνικών τηλεοπτικών προγραμμάτων στις χώρες της Ε. Ο. Κ., ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και ενίσχυσης των πολιτιστικών δεσμών με την Ελλάδα των χιλιάδων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Βρυξέλλες 21.04.92
Απάντηση της Επιτροπής στον κ. Χρήστο Παπουτσή, σύμφωνα με την οποία η περιβαλλοντική προστασία του Θριασίου Πεδίου θα ενταχθεί σε Κοινοτικό Πρόγραμμα. Η Επιτροπή επεσήμανε ότι η αποκατάσταση του Θριασίου Πεδίου θα συμπεριληφθεί στις προτάσεις για τα προγράμματα «προώθησης Ενεργειών Διαπεριφερειακής Συνεργασίας» της Ε. Ο. Κ.

Βρυξέλλες 14.04.92
Απάντηση της Επιτροπής στην ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή, σύμφωνα με την οποία οι απολυμένοι-άνεργοι του Λαυρίου μπορούν να ενισχυθούν από την Κοινότητα, εάν βέβαια η Κυβέρνηση υποβάλλει έγκαιρα σχετικά προγράμματα.
Στην απάντησή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι στα πλαίσια του προγράμματος PERIEFA για τι 1992 είναι η δυνατή η κοινοτική συνδρομή στο Λαύριο εφ’ όσον η ελληνική Κυβέρνηση υποβάλλει πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία εναλλακτικών θέσεων γι’ αυτές που καταργήθηκαν στον τομέα των εξοπλισμών

Στρασβούργο 07.04.92
Παρέμβαση του κ. Χρήστου Παπουτσή στη συζήτηση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μάαστριχτ όπου τόνισε ότι η έννοια της Κοινοτικής Αλληλεγγύης τίθεται σε αμφισβήτηση στην περίπτωση της αναγνώρισης της Δημοκρατίας των Σκοπίων, για την οποία η Ελλάδα έχει σοβαρές επιφυλάξεις . Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε επίσης ότι «το πολιτικό μήνυμα του Μάαστριχτ είναι η απόφαση όλων μας να προχωρήσουμε από κοινού στην οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης, ικανής να διασφαλίσει την ειρήνη, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ταυτόχρονα ο κ. Παπουτσής παρατήρησε μεταξύ άλλων:
- Η οικονομική και κοινωνική συνοχή καθώς και η συμμετοχή χωρών όπως η Ελλάδα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκρό γράμμα εάν δεν υποβοηθηθούν από γενναία αύξηση των ιδίων πόρων της Κοινότητας.
- Η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας υπονομεύεται από τη διατήρηση του «ελλείματος δημοκρατίας» με τη μη απόδοση των εξουσιών που αφαιρούνται από τα εθνικά κοινοβούλια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βρυξέλλες 20.03.92
Καταγγελία του κ. Χρήστου Παπουτσή στην Ε. Ο. Κ., για την Τουρκοποίηση των κατεχόμενων Κυπριακών εδαφών.

Βρυξέλλες 18.03.92
Σε προεκλογική συγκέντρωση του Εργατικού Κόμματος στο Λονδίνο παρευρέθηκε ο κ. Χρήστος Παπουτσής. Η συγκέντρωση απευθύνεται στους Έλληνες και Κύπριους του Λονδίνου.

Αθήνα 02.03.92
Το ΠΑ. ΣΟ. Κ. οργανώνει στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, προπαρασκευαστική Συνδιάσκεψη για το <<Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ηλικιωμένων>>, με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, Βουλευτών, συνδικαλιστών από το χώρο των συνταξιούχων, ειδικών στα θέματα της τρίτης ηλικίας και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βρυξέλλες 20.02.92
Ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή στην οποία ζητά την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και μητρώου παραγωγών, εν όψει της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στρασβούργο 12.02.92
Παρέμβαση του κ. Χρήστου Παπουτσή με την οποία ζητά την αύξηση των κοινοτικών πιστώσεων που διατίθενται για τις περιφέρειες, κατά 60%, αφού δεν αρκεί για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες διότι στις περιφέρειες προστέθηκαν και τα νέα γερμανικά κρατίδια
Σε ότι αφορά το Ταμείο Συνοχής, ο κ. Παπουτσής σημείωσε τον κίνδυνο να ωφεληθεί τελικά μόνο ένα κράτος λόγω του ότι οι πιστώσεις απευθύνονται σε κράτη και όχι σε περιφέρειες ενώ ταυτόχρονα τίθενται και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στο Ταμείο αυτό.

Βρυξέλλες 07.02.92
Ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά την επίσπευση της εξέτασης της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΟΚ.
Συγκεκριμένα ο κ. Χρήστος Παπουτσής ζητά από την Επιτροπή:

-Να προχωρήσει στην σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εξέταση της αιτήσεως ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοινότητα.

-Να εκφέρει τη γνώμη της επί της Κυπριακής αιτήσεως ένταξης, πριμ τη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβώνας όπου θα αποφασισθεί η μελλοντική διεύρυνση της Κοινότητας.

Βρυξέλλες 06.02.92
Ερώτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή, με την οποία ζητά την παρέμβαση της ΕΟΚ προς την ουγγρική κυβέρνηση για τη μείωση των τελών διέλευσης των ελληνικών φορτηγών.

Βρυξέλλες 05.02.92
Ψήφισμα των ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπου ζητούν την παρέμβαση της ΕΟΚ στην αλβανική κυβέρνηση ώστε να μην αποκλεισθεί η <<ΟΜΟΝΟΙΑ>> από τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

Βρυξέλλες 04.02.92
Συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Βρυξέλλες 27.01.92
Επιστολή του κ. Χρήστου Παπουτσή στην οποία ζητά την άμεση παρέμβαση της Κοινότητας για την προστασία των Ελληνοποντίων της Δημοκρατίας της Γεωργίας των οποίων οι ζωές και οι περιουσίες απειλούνται εξαιτίας της έκρηξης εθνικιστικής βίας.

Βρυξέλλες 27.01.92
Επιστολή του κ. Χρήστου Παπουτσή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Έγκον Κλέπς, με αφορμή τον χθεσινό <<τεχνικό>> έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ραδιοσταθμού <<SKY>>.

Στρασβούργο 17.01.92
Ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον κ. Χρήστο Παπουτσή για την αθώωση του κ. Ανδρέα Παπανδρέου από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας.

Στρασβούργο 17.01.92
Ενημέρωση των Σοσιαλιστών ηγετών της Ευρώπης από τον κ. Χρήστο Παπουτσή για την κατάρρευση της σκευωρίας εις βάρος του Προέδρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ. κ. Ανδρέα Παπανδρέου.

Στρασβούργο 16.01.92
Παρέμβαση του κ. Χρήστου Παπουτσή, σύμφωνα με την οποία η Κοινότητα πρέπει να απορρίψει την έκθεση της Επιτροπής Διαιτησίας για τα Σκόπια, αφού η πιθανή αναγνώριση της Δημοκρατίας αυτής με το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας θα προσβάλλει βαθύτατα τον ελληνικό λαό, ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά. Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ανησυχεί σοβαρά για την ειρήνη και την ασφάλειά του λόγω των επεκτατικών βλέψεων των εθνικιστικών των Σκοπίων

Βρυξέλλες 10.01.92
Παρέμβαση του κ. Χρήστου Παπουτσή στο Ε.Κ. για έλεγχο στις πωλήσεις των πυρηνικών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
 

 

 
Ημ. Έκδοσης:31/12/1992 Share Εκτύπωση
| | |