ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στις εκδηλώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για τον εορτασμό των Προστατών του «Τριών Παίδων εν Καμίνω», που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. , στον Ασπρόπυργο Αττικής
 
 
Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στις εκδηλώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον εορτασμό των Προστατών του «Τριών Παίδων εν Καμίνω», που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. , στον Ασπρόπυργο Αττικής


Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010


«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή, Κύριοι Αρχηγοί

Με ιδιαίτερη χαρά, βρίσκομαι σήμερα, εδώ μαζί σας, στον εορτασμό της Πυροσβεστικής, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και αποτίοντας φόρο τιμής στην 80χρονη παρουσία του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μεγάλη του προσφορά στην κοινωνία μας.

Η ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματός για 80 χρόνια είναι γεμάτη από μικρά και μεγάλα «θαύματα», των αποτελεσμάτων της δράσης σας. Παραδείγματα διάσωσης, σε ακραίες, αντίξοες συνθήκες, όπου πυροσβέστες υπερέβησαν τα ανθρώπινα μέτρα για να κατορθώσουν το αδύνατο, το ακατόρθωτο.
Με αντίστοιχες παραδειγματικές πράξεις, στο πέρασμα του χρόνου, οι Πυροσβέστες καθιερώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών και έκτισαν έναν αξεπέραστο μύθο.

Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην ειδησεογραφία, τόσο την πρόσφατη, όσο και των προηγούμενων ογδόντα χρόνων, σε συμβάντα που αφορούν στις επιχειρήσεις του Σώματος, σε κάθε «θεομηνία», σε κάθε καταστροφή, σε κάθε αμέλεια ή σε κάθε άνομη ενέργεια.

Στα συμβάντα αυτά καταγράφονται οι αμέτρητες σωτήριες επεμβάσεις διάσωσης ανθρώπων, περιουσιών, εκτάσεων. Συχνά με τιτάνιες προσπάθειες και μπροστά σε μεγάλους κινδύνους.

Με αυτά τα παραδείγματα, το Πυροσβεστικό Σώμα έγινε για κάθε πολίτη ο «φύλακας άγγελος της Κοινωνίας». Και παράλληλα σφυρηλατήθηκε η συνείδηση του Σώματος με υψηλά ιδανικά και με βαθιά εδραιωμένο το ιδεώδες του ανθρωπισμού, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, στον τόπο, στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Θέλω να σας μεταφέρω ότι η Πολιτεία και η Κυβέρνηση είμαστε υπερήφανοι για το έργο σας.

Είμαστε υπερήφανοι για το υψηλότατο επίπεδο του επαγγελματισμού σας, όταν επιτελείται τις υπηρεσίες σας.

Είμαστε υπερήφανοι για την αυτοθυσία και τον ηρωισμό σας, κατά την εκτέλεση του καθήκοντός σας.

Ανέκαθεν εξάλλου, η αναμέτρηση του ανθρώπου με τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα εκ των προτέρων ήταν ένας άνισος αγώνας, αλλά όχι, όπως αποδείχθηκε από εσάς, ένας χαμένος αγώνας.

Έτσι, και σήμερα κάθε επιχείρησή σας απέναντι στα «βιβλικά» φυσικά φαινόμενα, είναι ένας αγώνας υπερβατικός.

Κάθε νίκη κατακτήθηκε με πολύ αγώνα και κόπο και έδωσε μια νέα ώθηση στην εξέλιξη του Σώματος.

Αλλά και κάθε αποτυχία, μας διδάσκει να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη και να αναζητούμε νέους τρόπους και συνεργασίες.

Κάθε μάχη των Πυροσβεστών, θέλει Επίγνωση και Ψυχή. Κάθε δράση, με τον κίνδυνο μπροστά σας, θέλει Τόλμη και Σύνεση.

Επιπλέον, η διαρκής εγρήγορση και ο αγώνας για τη διάσωση, της απαράμιλλης ομορφιάς του φυσικού και ζωικού μας πλούτου, της μεγαλειώδους πολιτιστικής μας κληρονομιάς των αρχαιολογικών και των βυζαντινών χώρων και θησαυρών, είναι πράξη σύγχρονου πατριωτισμού.

Δεν υπάρχει εξάλλου μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές αλλά και για την πατρίδα μας.

Με αφορμή το σημερινό εορτασμό, θέλω επίσης να σας συγχαρώ, για τα σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο του 2010.

Η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων, ο καλός συντονισμός των δράσεών σας αλλά και το πνεύμα συνεργασίας που επιδείξατε, με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους, ενεργών πολιτών και εθελοντών, συνέβαλε σημαντικότατα σε αυτήν την επιτυχία.

Οι συνεργασίες, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, ενδυναμώνει το πολυσύνθετο και ιδιαιτέρως απαιτητικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και καθιστά εφικτή την πρόληψη και την αποτροπή, αλλά και την επιτυχέστερη αντιμετώπιση των καταστροφών, όταν πραγματοποιούνται.

Ειδικά στις μέρες μας, όπου οι ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη ευνοούν την εμφάνισή κατακλυσμιαίων φαινομένων,με μεγάλη συχνότητα.

Και μάλιστα, σε έναν αιώνα ταραγμένο, όπου οι επιστημονικές προβλέψεις για τις επερχόμενες δεκαετίες προβλέπουν δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες.
Θέλω επίσης να εξάρω τη διαρκή διάθεση για εξέλιξη και εκσυγχρονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως επίσης και για τις διεθνείς συνεργασίες που έχετε ήδη αναπτύξει, μέσω των πρωτοβουλιών του Σώματος όσο και της συμμετοχής σας στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Καλλιεργώντας, ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο ένα κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των λαών και των κρατών.

Όπως συνέβη μόλις πρόσφατα με την επιχείρηση αλληλεγγύης στη Χάιφα του Ισραήλ αλλά και τη συμμετοχή σας στην πρώτη ελληνοτουρκική άσκηση για την αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμούς.

Θέλω να εξάρω, το Σώμα και την ηγεσία του, για την άριστη αξιοποίηση και προσαρμογή στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπειρίες, τις στρατηγικές, τις τεχνογνωσίες, αλλά και στην ελληνική γεωφυσική ιδιομορφία. Γιατί αυτό απαιτεί διαρκή προσπάθεια, επιμόρφωση, παρακολούθηση και διαρκή εγρήγορση.

Με αφετηρία λοιπόν, τα θετικά αποτελέσματα αυτής της χρονιάς, ας προσπαθήσουμε για τη νέα αλλά και τις επόμενες χρονιές όλοι μαζί, έχοντας σα στόχο ένα και μοναδικό. Ούτε μια ζωή χαμένη, ούτε μια σπιθαμή δάσους και γης καμένη.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κάθε στήριξη στις προσπάθειές του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο για τον εκσυγχρονισμό όσο και για την ανάπτυξή του αλλά και για την ευημερία σας. Την προσωπική ευημερία των ανδρών και των γυναικών, των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και των οικογενειών τους.

Γνωρίζοντας ότι όλοι έχουμε να δώσουμε νέους αγώνες δύσκολους και σκληρούς, ο καθένας στο μετερίζι του. εύχομαι - με την ευκαιρία όχι μόνο της σημερινής εορτής, αλλά και εν όψει της καινούριας χρονιάς- ολόψυχα σε όλους σας να έχετε πάντοτε υγεία και δύναμη, να έχετε έμπνευση και αποφασιστικότητα, με το αίσθημα δικαίου πάντοτε στην ψυχή και στη σκέψη σας. Εύχομαι καλή δύναμη, καλή χρονιά και κάθε καλό σε εσάς και στις οικογένειές σας.» 

 

 
Ημ. Έκδοσης:17/12/2010 Share Εκτύπωση
| | |