ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Άρθρο Χρήστου Παπουτσή για την παράνομη μετανάστευση στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»
 
 

 

Κυριακή, 8 Απριλίου 2012


Άρθρο Χρήστου Παπουτσή για την παράνομη μετανάστευση στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»

Η παράνομη μετανάστευση συνιστά ένα εκρηκτικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία.  Αφέθηκε για δεκαετίες  να διογκωθεί και τώρα προκαλεί ασφυξία στη χώρα.

Με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Δημιουργεί  ανασφάλεια και φόβο στους έλληνες πολίτες, δυσχεραίνει τη θέση των νόμιμων μεταναστών και  επιβαρύνει το γενικότερο κλίμα μέσα στην οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις.  Η πολιτική εκμετάλλευση της ανησυχίας των πολιτών, η επένδυση στην κοινωνία του φόβου και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα είναι επιζήμια για την κοινωνία και το διεθνές κύρος της χώρας.

Χρειάζεται νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα, οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια που θα σέβεται τις ανάγκες των ελλήνων πολιτών αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες.

Η αρχή έγινε τα τελευταία δύο χρόνια από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το 2010, λειτουργούμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Αναδείξαμε το θέμα ως ένα μείζον ζήτημα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέραμε την Ευρώπη στα ελληνικά σύνορα με την παρουσία των δυνάμεων του Frontexκαι τις ομάδες ταχείας επέμβασης. Τον Οκτώβριο του 2010, στο Συμβούλιο Υπουργών ζήτησα την αναθεώρηση του Δουβλίνο IIπαρά το γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην έγκρισή του το 2003. 

Η Ελλάδα αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ορισμένοι εταίροι μας  είχαν θέσει ήδη από τον Ιούλιο του 2010 το θέμα αναστολής του SCHENGENγια τη χώρα μας. 

Τον Ιανουάριο του 2011, προχωρήσαμε στο ριζικό εκσυγχρονισμό του νομικού μας συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου. Το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.

Παράλληλα, έγιναν συστηματικές επιχειρήσεις ελέγχων στην Ηγουμενίτσα, την Πάτρα και στην υπόλοιπη χώρα. Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας διεξάγονται καθημερινά οργανωμένες επιχειρήσεις από τον Απρίλιο του 2011.  Αυτά τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 25.000 παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν.

Όμως, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα χωρίς αποτελεσματικές και δίκαιες διαδικασίες παροχής Ασύλου και χωρίς Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης παράνομων μεταναστών σε πολλές περιοχές της χώρας. Με τις προδιαγραφές που προβλέπονται στο Νόμο για την καταγραφή τους, τον ιατρικό έλεγχο, την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και πάνω απ’ όλα, την ασφάλεια.

Παράλληλα, χρειάζεται αποφασιστική φύλαξη των συνόρων με τη λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης με θερμικές κάμερες που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και την κατασκευή του φράχτη που θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.  

Η θέση μας πρέπει να είναι αταλάντευτη. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να την πάρουν και μάλιστα άμεσα.  Μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που  θα τους επιτρέψουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι είναι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα. 

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:08/04/2012 Share Εκτύπωση
| | |