ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
'Αρθρο στην εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ"
 
 
Aρθρο του Χρήστου Παπουτσή μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

5/10/2007


Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπόθεση ούτε δύο ούτε πέντε προσώπων . Είναι υπόθεση όλων μας, είναι υπόθεση έμπνευσης, ιδεών και πολιτικών θέσεων που εκφράζουν τις αναζητήσεις και τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εκφράζει με σαφήνεια τη προσδοκία των πολιτών που ταυτίζονται με το όραμα μιας Ελλάδας σύγχρονης, ισχυρής, με ανάπτυξη, ανθρωπιά, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη στην κοινωνία.

Πρέπει να αποτελεί το βασικό πυλώνα του Κεντρώου και Αριστερού χώρου.

Ένα σύγχρονο κόμμα, ταυτισμένο με τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Με πολιτική αυτονομία, ενότητα και αυθεντική δημοκρατική λειτουργία.

Με τις αξίες μας, τις αρχές μας και τις δεσμεύσεις για μια Δίκαιη Κοινωνία και μια Δυνατή Ελλάδα.

Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το πολιτικό λάθος να αποφύγουμε τη συζήτηση για τα πραγματικά αίτια της ήττας, όπως πράξαμε μετά την στρατηγική ήττα των εκλογών του 2004. Με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται λαθεμένες πολιτικές πρακτικές και να εμφανίζονται σήμερα ως τιμητές, σε όλα τα επίπεδα, όσοι δεν ανέλαβαν ποτέ τις ευθύνες τους.

Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με το Γιώργο Παπανδρέου να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες δεν ολοκληρώθηκε. Έχουμε χρέος να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας: Όσοι αδράνησαν, όσοι συνέργησαν, όσοι σιώπησαν, όσοι ανέχθηκαν προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις που δεν έχουν καμία σχέση με το προοδευτικό πολιτικό χώρο. Όσοι συνέβαλαν στη σύγχυση γύρω από το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο του Κινήματος, όσοι υποβάθμισαν την αξία των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, όσοι ακύρωσαν στην πράξη τη συλλογική πολιτική λειτουργία.

Ο κυβερνητισμός, ως πρακτική και αντίληψη ορισμένων στελεχών μας, μειώνει την αξιοπιστία μας και περιορίζει την εμβέλεια του πολιτικού μας μηνύματος.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επανέλθει ποτέ στην εξουσία εάν δεν εκφράσουμε με αυθεντικό και καθαρό τρόπο τον πολιτικό μας λόγο, αν δεν εκπέμψουμε ένα αξιόπιστο μήνυμα προς τους ενεργούς πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου και της Αριστεράς. Όποιος κι αν είναι πρόεδρος? Γιατί σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να πείσουμε τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, ότι είμαστε μαζί τους όταν είμαστε συνεχώς αγκαλιά με την κοινωνική Δεξιά. Αυτό που χρειάζεται είναι αποσαφήνιση και σταθερότητα στην πολιτική μας. Ποιους εκφράζουμε, ποιους εκπροσωπούμε, ποιο είναι το όραμά μας για την Ελλάδα. Από αυτά θα κριθούμε. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του προοδευτικού κόσμου. Διαφορετικά ακόμα και με τον πιο ικανό ηγέτη θα μετεξελιχθεί σε έναν μικρό πολιτικό σχηματισμό, δορυφορικό στην εξουσία της συντηρητικής παράταξης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας εγγυόμαστε την ενότητα του Κινήματος. Αλλά για ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα όμως, όπως το ΠΑΣΟΚ, η συνεχής επίκληση του κινδύνου διάσπασης έχει ακριβώς τα ίδια πολιτικά αποτελέσματα με την επίπλαστη ενότητα. Και στις δύο περιπτώσεις ευνουχίζεται το ΠΑΣΟΚ ως κινητήρια δύναμη πολιτικών αλλαγών και μαζικής δράσης στην κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται καθαρές θέσεις για όλα. Δεν μπορεί να αντέξει μια προσχηματική ενότητα. Ο κόσμος μένει μακριά μας όταν βλέπει τις προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών να παίζουν τον πρώτο ρόλο και να υποβαθμίζουν τη συλλογική πολιτική λειτουργία. Όταν βλέπει να συνεχίζουν να ακυρώνουν στην πράξη τις προσπάθειες να αναδείξουμε ένα νέο και προοδευτικό πλαίσιο αξιών.

Η νικηφόρα προοπτική του ΠΑΣΟΚ, της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, είναι υπόθεση όλων μας.

Όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απευθυνθούν στις οργανώσεις για να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες. Τόσο στις συζητήσεις για το αποτέλεσμα όσο και στις εκλογές για τον πρόεδρο. Και αυτό είναι προσκλητήριο συμμετοχής για όλους. Για κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει να συμμετάσχει οι πόρτες είναι ανοιχτές.
 

 

 
Ημ. Έκδοσης:05/10/2007 Share Εκτύπωση
| | |