ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ
Πολυμέσα
Επερώτηση με θέμα: Απορρύθμιση και υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης
 
 
5/11/08

Απορρύθμιση και υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης


Τα τελευταία χρόνια, η ναυτική εκπαίδευση και ο τομέας προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή αδιαφορία και εγκατάλειψη από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Οι εφοπλιστικές ενώσεις και τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν, αναρίθμητες φορές, τονίσει την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, στον τομέα κατασκευής πλοίων, και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της έλλειψης νέων ανθρώπων που θα στελεχώσουν τον ελληνικό στόλο και θα πλαισιώσουν, τη λειτουργία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα της, στον τομέα αυτόν.

Η Αξιωματική αντιπολίτευση έχει, επίσης, πολλές φορές, επισημάνει και καταγγείλει, μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο.

Το κυβερνητικό έργο περιορίζεται στην ψήφιση του Ν. 3450/06, που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Περί αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης της ναυτικής εκπαίδευσης», με τον οποίο ο χώρος της ναυτικής εκπαίδευσης όχι, απλώς, δεν μεταρρυθμίστηκε, αλλά απορυθμίστηκε εντελώς.

Συγκεκριμένα:
1. Δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα προβλεπόμενα από το Νόμο Προεδρικά Διατάγματα. και Υπουργικές αποφάσεις, όπως αυτά της ισοτιμίας διπλωμάτων Ε.Ν. και οργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
2. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις κρίσεις και την ένταξη του υπάρχοντος προσωπικού των ΑΕΝ σε μόνιμες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, που ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι χρόνια, παρουσιάζει πολλές παρατυπίες.
3. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει συνταξιοδοτηθεί το ένα τρίτο του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΕΝ -ιδιαίτερα, καθηγητές ναυτικών μαθημάτων-, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, με αποτέλεσμα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
4. Τα νέα κριτήρια για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή ωριαία αντιμισθία, έχουν αποδιοργανώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα, ενώ έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα από 1η Οκτωβρίου ακόμα και σήμερα να επαναπροκηρύσσονται θέσεις εκτάκτου προσωπικού σε αρκετές ΑΕΝ, και οι σχολές να υπολειτουργούν. Οι περιφερειακές σχολές αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης και οι έκτακτοι καθηγητές διδάσκουν μέχρι και 36! ώρες την εβδομάδα.
5. Ο Νόμος εισάγει μη αποδεκτές οικονομικές ανισότητες μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως, για παράδειγμα, η διαφοροποίηση του βασικού μισθού μεταξύ των εκπαιδευτικών, που κατέχουν μόνιμη θέση και αυτών που κατέχουν προσωποπαγή θέση, με τις ίδιες υποχρεώσεις και καθήκοντα.

Στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), αλλά και στις Δημόσιες Σχολές Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου/ Μακεδονίας, τα προβλήματα είναι αντίστοιχα με αυτά των ΑΕΝ.

Παρόμοια εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν και οι υποδομές, σε κτίρια και εξοπλισμό. Μέχρι σήμερα, στους σπουδαστές των ΑΕΝ, δεν έχουν χορηγηθεί εκπαιδευτικά βιβλία, τα εργαστήρια υπολειτουργούν και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες (μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκατασταθεί συνεργεία καθαρισμού που να καλύπτουν βασικούς κανόνες υγιεινής σε όλες της μονάδες ναυτικής εκπαίδευσης).

Βάσει των παραπάνω
Επερωτάται ο κ. Υπουργός

Για την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης και αποδιοργάνωσης που παρουσιάζει η ναυτική εκπαίδευση στη χώρα, ως απόρροια των άστοχων νομοθετικών παρεμβάσεων, της αδιαφορίας, αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της.

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΟΦΙΑ
ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

 
Ημ. Έκδοσης:05/11/2008 Share Εκτύπωση
| | |