Εκτύπωση
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ
Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η αρμόδια Υπουργός, η κα. Μπατζελή τόνισε ότι οι αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής γίνονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξορθολογισμού και ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Ενός οργανισμού που πνέει τα λοίσθια και πνέει τα λοίσθια εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των τελευταίων ετών. Εκτός αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που πιστεύει ότι δεν πνέει τα λοίσθια. Εκτός αν υπάρχει κάποιος σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο σύστημα. Εκτός αν υπάρχει κάποιος σε αυτή την αίθουσα που υπερασπίζεται τους αεριτζήδες, οι οποίοι πλούτισαν από αυτό το σύστημα.
Εσείς αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ. φτάσατε στο σημείο να μας κατηγορήσετε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο ΕΛΓΑ χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και χάνει το ρόλο του, με τον οποίο αισθάνονται ασφαλείς οι αγρότες.
Οι προθέσεις όμως, της κυβέρνησης δεν έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή και να δημιουργήσουν μία νέα κατηγορία αγροτών που φυτοζωούν, γιατί κάτι τέτοια ακούω εδώ σήμερα. Ούτε, βέβαια, επιθυμούμε αυτοί οι άνθρωποι να αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα που θα κληθούν να «πληρώσουν τα σπασμένα» των προηγούμενων ετών της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Μακριά από εμάς αυτή η πρόθεση.
Οι αλλαγές που προωθούνται στη δομή, στη λειτουργία και στον οικονομικό έλεγχο όλου του συστήματος, είναι επιτακτικά αναγκαίες, γιατί σήμερα, ο ΕΛΓΑ, υπό το βάρος των δανειακών του εξυπηρετήσεων και την αμφισβητούμενη από την Ε.Ε, αναγκαστική κρατική στήριξή του, ως αποτέλεσμα της ανορθολογικής διαχείρισης των κινδύνων που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει την μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή του. Ναι ή όχι; Αντιμετωπίζει ναι ή όχι κρίση ο ΕΛΓΑ; Αντιμετωπίζει ναι ή όχι αμφισβήτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αντιμετωπίζει ναι ή όχι το βάρος του παρελθόντος; Και αυτή η κρίση είναι κρίση οικονομική, είναι κρίση θεσμική, είναι κρίση στα όρια του μη αναστρέψιμου, θα έλεγα.
Με τις προωθούμενες αλλαγές, επιχειρούμε να εξυγιάνουμε τον ΕΛΓΑ, να αναδιαρθρώσουμε το σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων και να προκύψει σημαντικό όφελος για τον αγρότη, για το κράτος, για την οικονομία της χώρας μας. Να ενισχυθεί, δηλαδή η δυνατότητα της πολιτείας για θωράκιση των παραγωγών έναντι νέων ασφαλιστικών κινδύνων αλλά και πρόσθετων και προαιρετικών καλύψεων, που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή προκληθήκαμε επανειλημμένως και μάλιστα πριν από λίγο από τον κ. Τζαβάρα, σε ότι αφορά το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, θέλω να υπενθυμίσω, ότι η ιδεολογία και το αξιακό πλαίσιο ενός κόμματος παραμένουν σταθερά, παραμένουν σε βάσεις στέρεες, αλλά είναι σταθερή η ιδεολογία και σε αξία όταν αντιλαμβάνεται και την συγκυρία, όταν λαμβάνει υπόψη της τις εξελίξεις. Όταν λαμβάνεις υπόψη σου το γίγνεσθαι στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας σου. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν η κοινωνική πολιτική, όπως τη γνωρίσαμε πριν από 20 δεκαετίες δεν υφίσταται πλέον. Η κοινωνική πολιτική αναπροσαρμόζεται και αυτή και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αντιλαμβάνονται αυτοί την πραγματικότητα και κυρίως την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να προσεγγίσουν τις επιλογές τους σε εθνικό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση.
Γι’ αυτό λοιπόν θέλω να σας υπενθυμίσω, ότι το αντικείμενο της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής για τις επερχόμενες δεκαετίες του 21ου αιώνα δεν θα αναφέρεται απλά στο ρόλο του κράτους πρόνοιας ως "Κράτους - Φροντίδας", "Κράτους - Φύλακα" αλλά στην εξασφάλιση ενός ενεργητικού ρόλου του Ευρωπαίου πολίτη στο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα.
Το μελλοντικό κράτος πρόνοιας δεν μπορεί να έχει έναν απλό επιδοματικό και βοηθητικό χαρακτήρα. Πρέπει να έχει έναν άλλο χαρακτήρα στον οποίο να διασφαλίζει τον πολίτη αλλά και να δημιουργεί μια νέα αντίληψη, μια νέα κουλτούρα στους πολίτες, στην προκειμένη περίπτωση στους αγρότες να συμμετάσχουν δίκαια, δηλαδή οι ίδιοι οι αγρότες να κλείσουν τους δρόμους στους αεριτζήδες. Οι ίδιοι οι αγρότες να σταματήσουν την υπερεκμετάλλευση ενός συστήματος που για δεκαετίες λειτουργούσε, όπως αποδείχθηκε, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, εις βάρος των ίδιων των αγροτών.
Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, θα πρέπει να διασφαλίσουν τα μακροχρόνια δικαιώματα των ασφαλισμένων για υγεία, ποιότητα ζωής, και αξιοπρεπή διαβίωση, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πλαίσιο κινήτρων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ένταξης των πολιτών στην παραγωγική διαδικασία.
Αυτή την αντίληψη, αυτή την προσέγγιση, που είναι σύγχρονη, για το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, όπως τείνει να διαμορφωθεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., υπηρετούμε με αυτό το νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός μας ανάθεσε την διακυβέρνηση της χώρας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, σε μια κατάστασή πραγματικά εκτάκτου ανάγκης, όπως συνηθίζω να λέω για να μην ξεχνιόμαστε, με στόχο η χώρα να μπει σε μια νέα τροχιά, σε μια νέα φάση, μια φάση αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης.
Ο αγροτικός τομέας, η αγροτική οικονομία και η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού, αντικειμενικού και με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα Οργανισμού Ασφάλισης και Προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.
Και θα το κερδίσουμε γιατί εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ούτε κάνουμε πίσω φοβούμενοι μικροπολιτικά συμφέροντα.
Αναλάβαμε να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη στενωπό στην οποία τη βάλατε και θα το κάνουμε. Η χώρα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις, δεν αντέχει άλλα λάθη. Απαιτεί δράση και μάλιστα άμεσα. Και από αυτή την άποψη είναι απολύτως αναγκαία η ανησυχία, ο προβληματισμός, η σκέψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτές ήταν και οι σκέψεις της κυβέρνησης και της Υπουργού, της κα, Μπατζελή και του Υφυπουργού, του κ. Καρχιμάκη, όλου του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ, είναι οι σκέψεις όλων μας. Αλλά έχουμε μια βαθιά πίστη, ότι υπηρετούμε ένα πλαίσιο αξιακό και ισχυρό. Αυτό που εσείς αμφισβητήσατε. Ένα πλαίσιο που μας δίνει τη δυνατότητα και φωτίζει το δρόμο μας, έτσι ώστε η δράση να μας οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα, με στέρεα θεμέλια, με προοπτική και δύναμη.