Εκτύπωση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2001
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ


ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2001


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν έχω σήμερα πολλά πράγματα να σας πω, επομένως μπορείτε να προετοιμαστείτε εσείς για να συζητήσουμε διάφορα θέματα που ενδεχομένως σας ενδιαφέρουν. Θέλω να σας πω δυο τρία λόγια μόνο.

Πρώτα από όλα η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μια καλή επίσκεψη με καλά αποτελέσματα. Οταν λέω καλά, εννοώ στην πραγματικότητα ότι υπήρξε μια αναγνώριση της πρωτοκαθεδρίας της χώρας μας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ο Υπουργός ο κ.Μινέτα αναγνώρισε το ρόλο μας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση μιας θέσης αποδεκτής στα πλαίσια του ΙΜΟ όσον αφορά την απόσυρση των δεξαμενόπλοιων με μονά τοιχώματα και το χρονοδιάγραμμά τους. Αναγνώρισε επίσης το ρόλο τον οποίο πρόκειται να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της ναυτιλίας στα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα μάλιστα, από τη στιγμή όπου θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις στα πλαίσια του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, για τα θέματα της ναυτιλίας. Γιατί όπως ξέρετε, αυτές οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στο επίπεδο των ομάδων εργασίας, αλλά δεν κατέληξαν, δεν προχώρησαν. Αφήσαμε τη συζήτηση για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.

Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους σας ότι αυτή η διαδικασία, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στα δρώμενα σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τη ναυτιλία. Αυτό γιατί σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτά τα θέματα η Ευρωπαϊκή Ενωση πρώτα από όλα εκφράζεται με μία φωνή στις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του WΤO του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και δεύτερον σε αυτά τα θέματα η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνει τη θέση της με ομοφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος, ο λόγος και η θέση της χώρας μας με το 50% της ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι καθοριστική. Αυτό ακριβώς το ρόλο, αναγνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και γι' αυτό το λόγο θεωρούν ότι είμαστε ένας από τους βασικούς πόλους -δεν είναι υπερβολή να το πω- μία υπερδύναμη στον τομέα της ναυτιλίας.