Εκτύπωση
'Αρθρο για την ενότητα στο ΠΑΣΟΚ στο περιοδικό "ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"
Aρθρο του Χρήστου Παπουτσή μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο περιοδικό «Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

10/10/2007Tο ΠΑΣΟΚ έδωσε μία μεγάλη μάχη, αλλά ηττήθηκε. Το μήνυμα της κοινωνίας είναι ξεκάθαρο. Ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων στράφηκε στα άλλα κόμματα της αριστεράς εντός και εκτός της Βουλής.

Η λύση για το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει νέα σύγχυση και να στείλει μηνύματα με κεντροδεξιά ή νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα. Η χώρα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και βρίσκεται ενώπιον νέων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Νέα Δημοκρατία , Κυβέρνηση οριακής αυτοδυναμίας και μηδενικής ανοχής στην κοινωνία, θα συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική, αδιαφορώντας για την φτώχεια, αδιαφορώντας για την ανεργία, την περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, αδιαφορώντας για την ερημοποίηση της υπαίθρου.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των πολιτών, αλλά και όλων των δημιουργικών ανθρώπων της κοινωνίας που ταυτίζονται με το όραμα μιας Ελλάδας σύγχρονης, ισχυρής, με ανάπτυξη, με ανθρωπιά, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη στην κοινωνία.

Η μεγάλη απαίτηση των προοδευτικών πολιτών, των φίλων και των μελών μας είναι η ενότητα και η προοπτική του Κινήματος. Και εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε όλοι την υποχρέωση να την εγγυηθούμε.

Όμως, δεν πρέπει να επαναλάβουμε το πολιτικό λάθος να αποφύγουμε τη συζήτηση για τα πραγματικά αίτια της ήττας, την κριτική και την αυτοκριτική όπως πράξαμε μετά την στρατηγική ήττα του 2004 και μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται λαθεμένες πολιτικές πρακτικές και να εμφανίζονται σήμερα ως τιμητές σε όλα τα επίπεδα όσοι ποτέ δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους.

Είναι απόλυτη η ανάγκη της αναλυτικής επεξεργασίας και της ουσιαστικής συζήτησης όχι μόνο για τα αίτια της εκλογικής ήττας, αλλά κυρίως επί των πολιτικών συμπερασμάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γιατί ένα πολιτικό κόμμα το οποίο θέλει με ευθύνη να στέκεται στην κοινωνία, πρέπει πραγματικά να συζητάει έξω από το μικρόκοσμό του ποια είναι η καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, πώς αυτές καταγράφονται στο εκλογικό αποτέλεσμα και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο να αναζητήσουμε και τα αίτια της δικής μας ήττας.

Να συζητήσουμε και να αποτιμήσουμε την πρώτη εφαρμογή του εκλογικού συστήματος που η δική μας κυβέρνηση νομοθέτησε. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η πολιτική φιλοσοφία του εκλογικού νόμου, είναι η διεύρυνση της πολιτικής βάσης της εξουσίας με την ενίσχυση των μικρών κομμάτων και την ενθάρρυνση για τη δημιουργία νέων κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει, και αυτό το έχει αποδείξει η ιστορία μας, ότι όταν υπήρξαν πολιτικές διαδικασίες, η διαδικασία της σύνθεσης και ό,τι άλλο συμβάλλει στην πολιτική ενότητα, περιοριζόταν πάντοτε ο ρόλος των προσώπων.

Όσο λείπει η πολιτική συζήτηση, όσο η σύνθεση των απόψεων επιζητείται στα τηλεοπτικά παράθυρα, τότε αναδεικνύονται τα πρόσωπα που παίζουν ρόλους και βεβαίως σε μια επικοινωνιακή εποχή, όπως είναι αυτή που ζούμε σήμερα εντυπωσιάζει περισσότερο ο ρόλος των προσώπων από το ρόλο της πολιτικής.

Ποτέ όμως το ΠΑΣΟΚ δεν κινδύνεψε από τις έντονες συζητήσεις. Αντίθετα αντιμετώπισε κινδύνους όταν η επίπλαστη ενότητα ήταν προφανής, όταν ο κίνδυνος της διάσπασης ερχόταν και ξανά ερχόταν στην επιχειρηματολογία των στελεχών. Γιατί η επίπλαστη ενότητα έχει τα ίδια πολιτικά αποτελέσματα με τη συνεχή επίκληση του κινδύνου της διάσπασης. Και στις δύο περιπτώσεις ευνουχίζεται το ΠΑΣΟΚ ως κινητήρια δύναμη πολιτικών αλλαγών, αλλά και της μαζικής του δράσης στην κοινωνία.

Και στις δύο περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ καθίσταται πολύ λιγότερο ελκυστικό στους πολίτες, δημιουργούνται περιθώρια για την εμφάνιση πρακτικών που προσβάλλουν ένα προοδευτικό πολιτικό χώρο και οδηγούν σε επιλογές οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις πραγματικές απαιτήσεις των πολιτών.

Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ σήμερα χρειάζεται καθαρές θέσεις για όλα. Δεν μπορεί να αντέξει άλλο την προσχηματική ενότητα. Ο κόσμος μένει μακριά όταν βλέπει τις προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών να παίζουν τον πρώτο ρόλο και να υποβαθμίζουν τη συλλογική πολιτική λειτουργία, όταν βλέπει να συνεχίζουν να ακυρώνουν στην πράξη τις προσπάθειες για να αναδείξουμε ένα νέο και προοδευτικό πλαίσιο αξιών.

Ο κυβερνητισμός ως πρακτική και αντίληψη ορισμένων στελεχών ακόμα και σήμερα, μειώνει την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ, περιορίζει την εμβέλεια του πολιτικού μας μηνύματος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ και δεν πρέπει να είναι ποτέ ένα θέμα προσώπων και προσωπικών σχέσεων, συμμαχιών, συνεργασιών πίσω από τις κουρτίνες και τα παραβάν.

Ο καλύτερος και ο ικανότερος ηγέτης του κόσμου να αναλάβει την ηγεσία του κινήματος, αν εμείς δεν κατορθώσουμε με ένα πολύ καθαρό μήνυμα να εκφράσουμε με αυθεντικό τρόπο τις ανάγκες και τις αναζητήσεις των προοδευτικών πολιτών της χώρας, δεν πρόκειται να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους για τη διακυβέρνηση .

Για να κυβερνήσουμε δεν αρκεί να είμαστε καλύτεροι, πρέπει να είμαστε πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα διαφορετικοί. Γιατί σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να πείσουμε τον εργαζόμενο, δεν μπορούμε να πείσουμε τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, ότι είμαστε μαζί τους, όταν συνεχώς προβάλλουμε ένα προφίλ αποδοχής και εναγκαλισμού της κοινωνικής δεξιάς.

Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα μπορούσαμε να καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μικρότερο κόμμα, δορυφορικό στο σύστημα διακυβέρνησης της συντηρητικής παράταξης, αλλά όχι ένα προοδευτικό πολιτικό κίνημα, το οποίο θα μπορέσει πραγματικά να παίξει ένα ηγετικό ρόλο σε μια κοινωνική αλλαγή.

Για εμάς είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας η ιδεολογική καθαρότητα, η πολιτική ενότητα και πάνω απ' όλα η εσωκομματική δημοκρατία, γιατί αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, είναι τα προαπαιτούμενα για την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει όλοι να αναλάβουμε τη δέσμευση, αλλά ταυτόχρονα και την ευθύνη να κινηθούμε με αποφασιστικό τρόπο για μια νέα συλλογικότητα, για μια νέα συντροφικότητα υπό την έννοια της ανάδειξης ενός νέου κώδικα αξιών, ο οποίος θα δεσμεύει όλους μας, όπως αρμόζει στα στελέχη ενός προοδευτικού πολιτικού χώρου.

Η νικηφόρα προοπτική του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης είναι υπόθεση όλων μας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.