Εκτύπωση
Βιογραφικό

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Πρώην Υπουργός, Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βουλευτής, Ευρωβουλευτής

 

 

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1953.

Είναι Οικονομολόγος.

Σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2010-2012), υπεύθυνος για την Εσωτερική Ασφάλεια της χώρας, στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου (2010-2011), και στην Κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο (2011-2012).

Τη περίοδο αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διάρκεια της θητείας του με 12 Νόμους και 49 Προεδρικά Διατάγματα, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κράτος ένας σταθερός, ενιαίος σχηματισμός, για εποπτεία και συντονισμό όλων των κρατικών φορέων εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας της χώρας.

Με δομικές και λειτουργικές αλλαγές αναβαθμίστηκαν η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και το Πυροσβεστικό Σώμα. Παράλληλα, εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

 

Την ίδια περίοδο ιδρυθήκαν:

-Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, με έδρα στη Δραπετσώνα, στο κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό

-Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

-Η Επιτελική Μονάδα Διακλαδικής Συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος

-Η Ενιαία και Αυτοτελής Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Εποπτείας της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και χρηστής Δημοσιονομικής Διαχείρισης όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου


· Ολοκληρώθηκε η δημιουργία των νέων δομών του ελληνικού Κράτους για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής Ασύλου και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ιδρύθηκαν:

-Η Υπηρεσία Ασύλου, σε  συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO)

-Η  Αρχή Προσφυγών

- Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, με κεντρική και περιφερειακή διάρθρωση

 

·  Για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, συγκροτήθηκαν μεικτές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και FRONTEX για την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας.

 

-Θεμελιώθηκε το τεχνητό εμπόδιο (φράχτης) στην οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο

-Τέθηκε σε λειτουργία το  σύστημα επιτήρησης των συνόρων με θερμικές κάμερες

-Δημιουργήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Συνόρων στο πλαίσιο του Schengen

 

Παράλληλα με νομοθετικές πρωτοβουλίες:

-Ιδρύθηκε η Επικουρική Ακτοφυλακή για την ενεργοποίηση των εθελοντών πολιτών

-Ιδρύθηκαν Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα

-Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέπτυξε ένα στρατηγικό σχέδιο για την πλήρη αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής προστασίας

-Εκδόθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα εθνικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

 

Επιπλέον:

-Συστάθηκε το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των ένστολων κρατικών οργάνων

-Ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για την αντιμετώπιση των σύγχρονων φαινομένων πειρατείας στην Εμπορική Ναυτιλία

-Διευρύνθηκε ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ασκτοφυλακής για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

 

Ο Χρήστος Παπουτσής εκλέχθηκε Βουλευτής Α' Αθηνών στη Βουλή των Ελλήνων στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009.

 

Ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου (2007- 2010) .

 

Εκλέχθηκε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (2009-2010).

 

Ο Χρήστος Παπουτσής ανέπτυξε έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα στους τομείς:

-της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας,

-της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της εμπορικής ναυτιλίας.

 

Διετέλεσε:

•  Μέλος του Διευρυμένου Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων

•  Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

•  Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

•  Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

 

Παράλληλα με την κοινοβουλευτική δραστηριότητα, το 2002 ο Χρήστος Παπουτσής ίδρυσε την Δημοτική Παράταξη «Όμορφη Πόλη» και ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων. Από την θέση του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο (2002-2006) υπηρέτησε το αίτημα των Αθηναίων πολιτών για ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα και συμμετείχε στην προετοιμασία, τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

 

Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (2000-2001) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.Τη περίοδο αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Μεταφορών και Ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα και το κύρος της Εμπορικής Ναυτιλίας με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την εκπαίδευση των Ελλήνων ναυτικών

 

·  Καταργήθηκε το καμποτάζ και θεσμοθετήθηκε η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με την εξασφάλιση της διαρκούς σύνδεσης όλων των ελληνικών νησιών.

-Ιδρύθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Θαλάσσιων Ενδομεταφορών για την εφαρμογή των κανόνων του ανταγωνισμού

-Εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα VTMIS (Vessel Traffic Monitoring & Information Systems) για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στις ελληνικές θάλασσες και τα λιμάνια.


·  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε  συγκροτημένη πολιτική για την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας

-Ιδρύθηκε η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής

-Προωθήθηκε η διαδικασία μετοχοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

-Ιδρύθηκαν Ανώνυμες Εταιρίες για τη λειτουργία των λιμένων εθνικής σημασίας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βόλος, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα, Ηράκλειο, Ρόδος)

-Μεταφέρθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι αρμοδιότητες των Λιμενικών Ταμείων, στην παράκτια και νησιωτική Ελλάδα

 

Παράλληλα:

-Εκσυγχρονίστηκε και αναβαθμίστηκε το Λιμενικό Σώμα με νέες δομές και ενιαία νομοθεσία για πρώτη φορά μετά τον ιδρυτικό νόμο του Ελευθέριου Βενιζέλου

-Εκσυγχρονίστηκαν τα εναέρια και τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος

-Δημιουργήθηκε η τεχνική βάση υποστήριξης των σκαφών του Λιμενικού Σώματος 

-Αποφασίστηκε και ξεκίνησε η κατασκευή του κτιρίου της Ακτής Βασιλειάδη, συμβάλλοντας στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά

-Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά ολοκληρωμένα επιχειρησιακά σχέδια για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της ρύπανσης των θαλασσών και των ακτών

 

Πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2000, ο Χρήστος Παπουτσής για 16 χρόνια δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1995-1999) με Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Jacques Santer, αρμόδιος για την Ενεργειακή Πολιτική και την πολιτική Εφοδιασμού EURATOM, την Πολιτική Επιχειρήσεων, το Εμπόριο, τον Τουρισμό και την Κοινωνική Οικονομία. Για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του, εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ΟΟΣΑ, στο G8, στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ για την Ενέργεια και την Ανταγωνιστικότητα.

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως προτεραιότητα μια συνδυασμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

- Υιοθετήθηκε η Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενέργειας καθώς και η Λευκή Βίβλος και το Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτό υιοθετήθηκαν ειδικά πολυετή προγράμματα (1998-2002) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ALTENER), την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας (SAVE II), διεθνούς ενεργειακής συνεργασίας (SYNERGY), το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναλύσεων, μελετών και μακροχρόνιων προβλέψεων (ETAP), τεχνολογικών δραστηριοτήτων για την προώθηση της αντιρρυπαντικής και αποδοτικής χρησιμοποίησης των στερεών καυσίμων και το πρόγραμμα AUTO-OIL.

Την ίδια περίοδο εγκρίθηκε το πολυετές πρόγραμμα δράσης (1998-2002) στον πυρηνικό τομέα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και της μεταφοράς των ραδιενεργών υλικών.  Επιπλέον ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και υπεγράφη η συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α.

 

Ο Χρήστος Παπουτσής είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στην υιοθέτηση των Οδηγιών για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, με τις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Εσωτερική Αγορά Ενέργειας.

 

-Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας.

- Αναδείχθηκε ως προτεραιότητα η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας της Ε.Ε. με τις χώρες της Μεσογείου, της Ν.Α. Ευρώπης και της Βαλτικής.

- Δημιουργήθηκε ένα σταθερό πλαίσιο ενεργειακής συνεργασίας της Ε.Ε. με τη Ρωσία και την Κίνα.

 

·  Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη πολιτική για την επιχειρηματικότητα και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

-Προωθήθηκαν πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες, Οδηγίες και πολυετή προγράμματα για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, του Εμπορίου, της Βιοτεχνίας και της Κοινωνικής Οικονομίας.

-Οργανώθηκαν πολλές διεθνείς συναντήσεις επιχειρηματικής συνεργασίας της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Κίνα και τις χώρες ASEAN.

-Υιοθετήθηκαν η Πράσινη και η Λευκή Βίβλος για το Εμπόριο, μία δέσμη πολιτικών για την ενίσχυση του εμπορίου, σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των Κρατών-Μελών της ΕΕ, των Εμπορικών Επιμελητηρίων και των εργαζομένων.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε για πρώτη φορά:

-Την Πράσινη Βίβλο για τον Τουρισμό 

-Την Οδηγία για τις στατιστικές του Τουρισμού στην ΕΕ

-Το πρώτο πολυετές πρόγραμμα (PHILOXENIA) για την ενίσχυση της Τουριστικής Βιομηχανίας

-Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας παρουσιάστηκε το πολυετές πρόγραμμα (1995-1997) υποστήριξης των συνεταιρισμών, των ταμείων αλληλασφάλισης, των ενώσεων και των ιδρυμάτων στην ΕΕ

 

Βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1984-1995)

 

Ο Χρήστος Παπουτσής εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής στις ευρωπαϊκές εκλογές του 1984, 1989 και του 1994. Παραιτήθηκε το 1995 για να αναλάβει τα καθηκοντα του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Διετέλεσε:

-Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1987-1994)

-Επικεφαλής των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1989-1994)


Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα ως:

- Μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών

-Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας

-Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (1984 – 1989)

-Μέλοςτης Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αμερικανικού Κογκρέσου για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α. (1990 – 1995)

 

Η πολιτική δράση του Χρήστου Παπουτσή ξεκινά από τα νεανικά του χρόνια:

·   Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, στις εξεγέρσεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973

·  Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ανδρέα Παπανδρέου με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ

·   Είχε ενεργή συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα ως Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Ε. 1978-1980)

·  Αναπληρωτής Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (1978-1981)

·  Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (1977-2012), από την οποία εκλέχθηκε επανειλημμένα μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (1995-2003)

·  Γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (1982-1985)

·  Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ (1986-1995)

·  Μέλος του Προεδρείου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (1988-1995)

·  Εκπρόσωπος του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή την περίοδο της προεδρίας των  Willy Brandt και Pierre Mauroy.

 

O Χρήστος Παπουτσής έχει τιμηθεί με:

 

-Το Ανώτατο Παράσημο Gran Oficial de Orden Libertador Bernardo OHiggins από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Χιλής, για την προσφορά του στον αγώνα του χιλιανού λαού ενάντια στη δικτατορία Pinochet και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας της Χιλής (15/ 4/1998)

 

- Το Ανώτατο Μετάλλιο μετά σταυρού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας για τη συνεισφορά του στην ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (18/5/1995)

 

Ο Χρήστος Παπουτσής έχει συγγράψει τα βιβλία  :
 

«Για την Ευρώπη του 21ου αιώνα» (1999)
«Το Χρώμα του Μέλλοντος» (1998)
«Ευρωπαϊκές Διαδρομές» (1994) 

 

 

 Διεύθυνση Γραφείου: Λυκαβηττού 5, 10672 Αθήνα

Τηλ.:   210- 3387700, 3601740

Fax :   210-3387709

e-mail: papoutsi@otenet.gr