Εκτύπωση
Άρθρο Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α’ Αθήνας στην εφημερίδα «Αυριανή»
Άρθρο Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α’ Αθήνας στην εφημερίδα «Αυριανή»

20 Σεπτεμβρίου 2009


Είμαστε σήμερα στη χειρότερη στιγμή της οικονομίας μας. Μια χρεοκοπημένη πολιτικά κυβέρνηση οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η οικονομία δεν είναι απλώς οι αριθμοί. Δεν είναι μόνο τα στοιχεία και τα ποσοστά. Υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι που ζουν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον και προσδιορίζονται και τοποθετούνται σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών. Άνθρωποι που επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία στα 5,5 αυτά χρόνια επιβαρύνθηκε πάρα πολύ από τις αλλεπάλληλες παραβατικές πράξεις των Υπουργών και τα μεγάλα σκάνδαλα που έκαναν όλους μας να ντρεπόμαστε για τη χώρα που ζούμε.

Από την κρίση που βιώνουμε δεν μπορεί να μας βγάλουν εκείνοι που μας οδήγησαν σ’ αυτήν. Η Νέα Δημοκρατία έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το αποτέλεσμα της πολιτικής της, με τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιούργησε στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην αγορά. Και δεν είναι η διεθνής οικονομική κρίση ή οι Βρυξέλλες που υπαγορεύουν τις αποφάσεις που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα οι χώρες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα, από κοινού χαράσσουν το μέλλον τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και το κύρος της ΟΝΕ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαφόρων οικονομικών προβλημάτων αλλά σε καμία περίπτωση και κανείς δεν επιβάλει σε κράτος μέλος τον τρόπο με τον οποίον θα διαχειριστεί τα δημόσια ελλείμματα, θα επιχειρήσει να μειώσει το δημόσιο χρέος, θα χειριστεί την οικονομική και τη νομισματική πολιτική. Αυτά είναι όλα επιχειρήματα εκείνων, οι οποίοι θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική είναι έτσι κι αλλιώς δεδομένη και επομένως δεν υπάρχει λόγος να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αρκεί να έχουμε κάποιους καλούς τεχνοκράτες οι οποίοι θα διαχειρίζονται τα πράγματα. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία εκείνων οι οποίοι θα ήθελαν να δουν τη συνεργασία μεγάλων κομμάτων.

Όμως, το αίτημα της κοινωνίας είναι η αλλαγή της πορείας της χώρας. Διαφορετική κατεύθυνση όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την ενίσχυση των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανθρώπων που επλήγησαν από την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι το αίτημα σήμερα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι να αναλάβουν κάποιοι καλύτεροι για να κάνουν την ίδια πολιτική με τη ΝΔ.

Οι δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου και όλων μας αφορούν την αλλαγή πορείας. Εμείς δεν διεκδικούμε την εξουσία και την κυβέρνηση για να συνεχίσουμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται για να εκφράσει τις κοινωνικές δυνάμεις εκείνες οι οποίες βρέθηκαν στο περιθώριο σ’ αυτά τα 5,5 χρόνια. Για να εκφράσει τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας, οι οποίες σέβονται τους κανόνες του ανταγωνισμού, ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας, για το μέλλον και αποδέχονται πάνω από όλα τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Για τις πρώτες 100 ημέρες αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία μεταφράζεται σε συγκεκριμένα νομοσχέδια. Κι αυτά αφορούν τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή του πλούτου, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη ρευστότητα στην οικονομία, την προστασία του δανειολήπτη και την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Η αγορά χρειάζεται σήμερα πρώτα από όλα σταθερότητα. Χρειάζεται ένα διαφορετικό κλίμα, μια νέα προσδοκία. Χρειάζεται ενίσχυση της ρευστότητας. Χρειάζεται να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στην Ελλάδα είναι η μεγάλη πλειοψηφία, να τις κρατήσουμε στα πόδια τους, να μπορέσουν να λειτουργήσουν, να αποτελέσουν δηλαδή ζωντανά κύτταρα στην ελληνική οικονομία. Χρειάζεται οι Τράπεζες να αλλάξουν πολιτική, να γίνουν περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται το ίδιο το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, να γίνουν περισσότερο φιλικές οι Υπηρεσίες προς τον πολίτη, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όσοι προπαγανδιστικοί κύκλοι της ΝΔ προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση θέτοντας το ερώτημα «πού θα βρει τα λεφτά το ΠΑΣΟΚ», στην πραγματικότητα αρνούνται να απαντήσουν στο ερώτημα πόσο κόστισε η διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης του στον ελληνικό λαό και στην κάθε ελληνική οικογένεια.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι καμία μεγάλη μεταρρύθμιση ούτε στον τομέα της οικονομίας, ούτε στις δομές της κοινωνίας, δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ κάνει ακόμη μια μεγάλη παρέμβαση στο Κράτος, που αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας, του δημοκρατικού ελέγχου, του κοινωνικού ελέγχου, της λογοδοσίας των πολιτικών και της πολιτικής και την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου σε σχέση με τη λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτή είναι η δέσμη των προτάσεων μας στην οικονομία και το Κράτος και αφορούν τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής μας. Αμέσως μετά πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της μεγάλης στρατηγικής για την ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για την ενίσχυση του σύγχρονου κοινωνικού κράτους που περιλαμβάνει δημόσια δωρεάν παιδεία και δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου.